Background Image

Wegrennen voor de winter? Go Down Under

Wegrennen voor de winter.
Ben ik een wintermens? Nee. Een beetje. Ik houd van de seizoenen die we in Nederland hebben. Ze hebben alle vier iets moois. Zeker de overgang van het ene seizoen naar het andere seizoen, vind ik mooi. Vooral tijdens het hardlopen, je ziet de natuur iedere week veranderen. Toch moet ik altijd even wennen aan de grauwheid van de winter. Europese steden zoals Berlijn, Krakau, Praag en Boedapest zijn van die steden waarbij die ‘grauwheid’ past. En ik ben ook echt wel van de winter gaan houden afgelopen jaren (lees: hardlopen door de sneeuw tijdens de skivakantie in Oostenrijk). Maar er is ook weleens een winter geweest die ik heb overgeslagen. Ook dat beviel goed. Heel erg goed zelfs. Waar ik naartoe zou wegrennen, cq. wegvluchten, voor de winter? Down under.

Nu de winter nog niet officieel begonnen is, maar je wel ’s ochtends al het ijs van je auto staat de krabben en je geen de fiets op kan zonder een stel goede handschoenen en dikke sjaal. Is het wel tijd om goed na te denken. Wil je dit wel? Wil je straks je weg banen door de vieze bruine prak gesmolten sneeuw. Wil je glibberend dat ene bruggetje over rennen met het gevaar dat je al botten breekt. En je in het voorjaar alles weer opnieuw moet opbouwen? Of vlucht je, nu het nog kan, naar de andere kant van de wereld? Naar een warm oord, waar je een fijn zomers kleurtje krijgt, de vitamine D een natuurlijke glimlach op je gezicht tovert en waar je witte melkflessen binnen no time verdwijnen? En om keuzestress the vermijden zou ik gewoon Down Under gaan.

Drie jaar geleden werd ik stiekem heel erg verliefd op Australië, maar ook op Nieuw Zeeland. Alleen als ik zou moeten kiezen (heel vervelend) waar ik het langste zou kunnen vertoeven. Dan zou ik kiezen voor Australië. Waarom?

Omdat het land een aantal fantastische steden heeft
Naast de ontzettend mooie omgeving, de natuur, de stranden en de extreme sporten die je er kunt doen. Zijn de steden ook heel erg leuk. Mijn favorieten zijn Sydney, Melbourne en Brisbane. Meteen de grootste. Alleen Perth mist nog. Maar die komt nog wel een keertje. Er is in deze zoveel te doen. En je voelt je er meteen thuis, de sfeer is vriendelijk en ze ademen bijna allemaal sport. Vooral de olympische steden Melbourne en Sydney. Dat is walhalla voor ons hardlopers, er zijn in veel steden zelfs hardlooproutes uitgestippeld. Daarnaast ben je nooit alleen aan het hardlopen. En hoef je niet bang te zijn voor straathonden (niet geheel onbelangrijk). Ook andere sportievelingen kunnen trouwens hun hart ophalen.

Wegrennen voor de winter.

De drukte ontvlucht in Melbourne.

Heel fijn hardlopen
In Australië kun je fantastisch hardlopen. Zowel in de steden zoals ik hierboven al vertelde, maar ook in de kleinere dorpjes. Let wel op dat je niet op een slang trapt. Dit had ik namelijk bijna op tijdens een rondje over het strand. Heel veel dorpen en hebben fijne wandelroutes door national parken waarvan je heel eenvoudig een stukje kunt hardlopen. Meestal staat het heel goed aangegeven. Je hoeft er bijna niet over na de te denken. En in de steden al helemaal niet. Ook langs het strand kun je lekker uitwaaien. Maja. Zand. Dat loopt niet het allerlekkerste natuurlijk.

Wegrennen voor de winter.

Ook in Alice Springs hebben ze paadjes voor je uitgestippeld.

Zon, zee, strand
Ga een road trip langs de Oostkust doen en geniet van alle mooie stranden en het kraakheldere blauwe water. Heerlijk. Je rijdt lekker met je auto naar een plek, trek je handdoek en bikini uit je auto en je zit de hele dag letterlijk gebakken. Vergeet niet ’s ochtends (of ’s avonds) even een rondje langs het strand mee te pakken. Geniet van de mooie zonsopgang (of ondergang). De hele dag op je kont liggen, is natuurlijk ook niet helemaal verantwoord. De meeste dorpjes hebben ook nog fantastische eettentjes waar je je even terug kunt trekken voor koffie en iets lekkers.

Processed with VSCO with a5 preset

Glenelg beach, Adelaide, by night.

Natuur
Naast de stranden en de steden, is er ook veel natuur in Australië. Natuurlijk het Great Barrier Reef om te duiken. Doe dit wel met mooi weer. Want anders valt er niet veel te zien. En ik spreek uit ervaring. De regenwouden in Cairns. De Whitsundays. De Outback. Het national park én de stranden in Noosa. De zandduinen, bossen én stranden op Fraser Island. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Er is zoveel te zien en te doen. Je zult je deze winter geen moment vervelen.

Wegrennen voor de winter.

Het mooi Fraser Island.

Food
Australië is hip. Foodies kunnen hier helemaal losgaan. Natuurlijk in de grote steden zoals Sydney, Brisbane en Melbourne (de wijk Fitzroy is leuk). Ik kon mijn koffiehart trouwens ook heel goed ophalen hier. Maar vergeet ook het hippie stadje Byron Bay niet. Voor je het weet wil je hier nooit meer weg. Je begint hier je ochtend met een heerlijk sapje met een paar healthy pancakes en eindigt je dag met een mega vette, maar overheerlijke burger. Oh ja, vergeet de fish en chips niet. Wel een beetje goed zoeken. Want je kunt ook flink de boot missen.

Oké, de zomers in Australië, kunnen bloedje heet zijn. Ga dus niet hardlopen midden op de dag, zonder water, geld en je te hebben ingesmeerd met factor 50. Daar moet je wel tegen kunnen. Eerlijk is eerlijk. Australië is ook wel prijzig. De hele winter vertoeven hier is dan niet iets wat je zomaar doet. Maar. Mocht je er over nadenken om écht een keertje weg te rennen voor de winter. Dan is Australië ideaal.

Houd jij van de winter? Of zou je ook wel een keertje willen wegrennen en een winter overslaan? 

Lou

Lou houdt van reizen, hardlopen én schrijven. En het liefst allemaal tegelijk. Zo vaak, als haar 24 vakantiedagen het toelaten, probeert ze te reizen. Ze droomt dan ook over het ontdekken van de wereld op haar hardloopschoenen.

Geen reacties

Plaats een reactie