Background Image

Veilig hardlopen in een onveilige stad

Veilig hardlopen
In de winter was ik in Kaapstad. Een aanrader als je even de Nederlandse kou wilt ontsnappen. Het is in Zuid-Afrika namelijk hartje zomer in december. De vitamine D lacht je vrolijk toe. Wie kan die extra zonnestralen in de winter nu niet gebruiken? Kaapstad is een ontzettend leuke stad met een adembenemende omgeving. Maar het is helaas niet overal even veilig. Zelf was ik daar in het begin niet echt mee bezig. Maar ik moet eerlijk zeggen dat ik wel moest wennen aan de armoede, de bedelaars en het feit dat je ‘s avonds niet alleen over straat kan. Al snel kwam ik erachter dat het overdag helemaal niet zo onveilig is, als je maar goed oplet en je gezond verstand gebruikt. En dat ik ook alleen een rondje kon hardlopen. Want ook Kaapstad is fantastisch om hardlopend te ontdekken.

Ga hardlopen langs de zee. Sea Point Promenade
De beste plek om ‘s ochtends een rondje hard te lopen is langs de zee. Je kunt zo van Green Point, via Sea Point naar Camps Bay lopen en weer terug. Er zijn zoveel mensen dat je hier gerust ook alleen kunt hardlopen. Sta heel, maar dan ook heel vroeg op. Zo rond een uurtje of 05.30 en zorg dat je om 06.00 klaarstaat op de Sea Point Promenade. Herkenningspunt is het Sea Point Pavillion Swimming Pool. Je kunt vanuit hier richting Camps Bay rennen, met ietwat meer heuvels. Maar ook via Green Point naar het Waterfront, dat is stukken vlakker. Persoonlijk vind ik de route richting Camps Bay veel mooier omdat je dan een fantastisch uitzicht over de bergen en de zee hebt. Je voelt ultieme vrijheid als je de zeelucht inademt en uitkijkt over de immense bergen waar de mist en wolken achter vandaan komen. Je voelt je klein, maar heel erg fijn. Dit is dan ook dé plek in Kaapstad die ik aan zou raden om hardlopend alleen te doen. Er zijn heel veel mensen op pad, je kunt niet echt verdwalen en je hoeft je niet onveilig te voelen.

Loop samen met een gids
Lion’s Head en Table Mountain zijn misschien wel dé trekpleisters van de stad. En het leuke is dat je ze ook op je hardloopschoenen kunt ontdekken. Het vergt wat klim- en klauterwerk, maar het is het dubbel en dwars waard. De weg naar de top gaat nooit zonder een aantal hobbels (in dit geval rotsen, stenen, trappetjes en wat lichte hoogtevrees) op de weg. Maar als je eenmaal de top bereikt? Dan zijn je doodsangsten het dubbel en dwars waard geweest. Je hebt vanuit de bergen een ontzettend mooi uitzicht over de stad. Vooral tijdens de zonsondergang en -opkomst. Je waant je in de mooie natuur van het nationale park van de Tafelberg. Het is een heel avontuur omdat je niet alleen maar aan het hardlopen bent. Op sommige plekken kun je alleen wandelen en op sommige plekken klauter je via een trapladder omhoog. Heel erg uitdagend en de moeite waard. Doe dit niet alleen. Boek een tour en ga met een gids op pad. Dit is niet alleen gezelliger maar ook veel veiliger. Je gids kent de weg en kent een heleboel, minder toeristische routes. Ook leuk. Ze vertellen een heleboel ins en outs over de plek waar je bent en de geschiedenis van de stad. Heel erg interessant. En je bent ook nog eens megasportief bezig.

Doe mee aan een wedstrijd
In Kaapstad wordt er veel hardgelopen. Als je ‘s ochtends via Green Point, Sea Pont en Camps Bay een rondje gaat hardlopen, kom je ontzettend veel andere sportievelingen tegen. Er worden dan ook regelmatig wedstrijden georganiseerd. Ze zijn niet allemaal zo goed online te vinden, maar als je in contact komt met locals kunnen zij je vaak meer vertellen. Zo kwam ik ook bij het wedstrijdje uit dat ik in Kaapstad liep. Eentje om nooit te vergeten.

Kaapstad is een ontzettend fijne stad. Ik heb heel erg genoten van het lekkere eten, de zon, de zee en de natuur en alles wat de stad nog meer te bieden heeft. Maar er is natuurlijk ook een keerzijde. Kaapstad kent veel armoede en criminaliteit. Ook het werkloosheidspercentage is megahoog. Ik vond het heel heftig om vanaf de snelweg uit te kijken over de townships net buiten de stad. De omstandigheden waar deze mensen in leven, zijn voor mij als ‘rijke’ westerse niet te begrijpen. Maar ook dit is Kaapstad. En je kunt je ogen er niet voor sluiten. Of ja dat kan natuurlijk wel. Tijdens mijn verblijf in Kaapstad was er een hardloopwedstrijd in een township: de Gugulethu Run. Zoals de naam al doet vermoeden, in Gugulethu Township. Ik deed mee. Een hardloopervaring om nooit meer te vergeten. Hardlopen door een township in Kaapstad: veilig én voor het goede doel. Hoe vaak krijg je die kans? Of ik het echte leven in de townships heb gezien? Nee. Want die dag was er feest en stonden de locale mensen ons met een grote glimlach aan te moedigen.

Kortom, je hoeft in een onveilige stad niet je hardloopschoenen thuis te laten. Je moet alleen iets meer nadenken over waar, wanneer en eventueel met wie je gaat lopen. Je kunt niet op de bonnefooi op pad gaan en blindelings wat zijstraatjes in hobbelen. Want dan kun je misschien wel wat ellende over je afroepen. Dus, gebruik je gezond hardlopers-verstand en ga op pad.

PS. Ik schreef dit artikel voor de zomereditie van SPRINT Magazine. De online variant, inclusief meer foto’s, lees je hier.

Lou

Lou houdt van reizen, hardlopen én schrijven. En het liefst allemaal tegelijk. Zo vaak, als haar 24 vakantiedagen het toelaten, probeert ze te reizen. Ze droomt dan ook over het ontdekken van de wereld op haar hardloopschoenen.

Geen reacties

Plaats een reactie