Background Image

Op hardloopavontuur in het buitenland met Joanne

Als ik Joanne (@JoinmyRoad) ontdek op Instagram, ben ik in eerste instantie een klein beetje jaloers. Wat heeft zij al veel plekken van de wereld mogen zien. En ook nog eens op haar hardloopschoenen. Deze geboren en getogen Rotterdamse is reis- en hardloopliefhebster pur sang. Joanne is 32 en heeft een managementfunctie bij PostNL. Een veeleisende fulltime job. Toch heeft ze naast werk ook nog genoeg energie om te sporten. En niet alleen hardlopen behoort bij Joanne tot sport. Ze staat elke week voor dag en dauw op om haar slag te slaan in het zwembad. Voor een heftige WOD en een yoga-sessie draait ze haar hand ook niet om.

Vrije tijd heeft ze ook nog over. Hoe dan? — vraag je je misschien af. Ze spendeert haar vrije uurtjes het liefst met haar vriend Niels of met vrienden. Ze combineert haar passie voor hardlopen maar al te graag met haar passie voor reizen. Hardloopschoenen gaan dan ook altijd mee. De bestemming wordt zelfs bepaald aan de hand van een race. Joanne heeft al zes van de zeven continenten gezien (!). En nummer zeven wordt in 2019 afgetikt. Waarbij ze het reizen natuurlijk weer combineert met een wedstrijd. De marathon van Antartica. Hoe tof is dat?!

Waarom ze ooit begonnen is met hardlopen? Dat kan ze zich niet meer zo goed herinneren. Maar de belangrijkste reden, zoals bij velen, conditie opbouwen en afvallen. Na haar eerste 5 kilometer wedstrijd werd ze door haar neven uitgedaagd voor een 10 kilometer wedstrijd. Daarna, was ze zoals zelf zelf zegt “hooked”.

Meet Joanne / Join My Road

Meet Joanne / Join My Road

Je begrijpt. Een vrouw naar mijn hart. Ik was dan ook heel erg blij dat ze voor LRTW wat over haar hardlopende reisavonturen wilde vertellen. Houd je vast. Ze weet van aanpakken en heeft er dan ook werk van gemaakt. Lees snel verder voor een berg mooie hardloopverhalen. Vergeet ook niet het einde te checken. Want Joanne heeft een aantal goede tips en tricks voor hardlopen in het buitenland voor je op een rijtje gezet. 

JOANNE’S FAVORIETEN IN HAAR ROTTERDAM
Hardlopen kan altijd en overal. Ik ben van niemand afhankelijk, alleen van mezelf. Ik vind het heerlijk om buiten te kunnen sporten en mijn hoofd leeg te maken. Plus, ieder rondje is weer anders. Ook al loop je dezelfde route. Ik loop de nodige rondjes in mijn geliefde Rotterdam, ik heb zelf een categorie op mijn blog waar ik mijn favoriete hardlooproutes deel, Ren je Rot(terdam). Het hangt een beetje van de afstand af maar mijn favoriete rondje loop ik op de Maasboulevard aangezien dit nog geen minuut van mijn huis is. Verder loop ik graag in het Kralingse Bos.

REN JE ROT(TERDAM)
De Maasboulevard, close to home en de skyline never gets old. Kralingse Bos, om iets meer in de natuur te lopen. De mogelijkheden zijn hier eindeloos. Maar ik loop ook weleens van mijn huis naar naar schoonouders (10 km) of naar mijn moeder (17 km) waar dan vaak gelijk een bordje eten klaarstaat.

Joanne: “Ik loop de nodige rondjes in mijn geliefde Rotterdam.”

Oké, daar gaan we. Vanaf dit punt neemt Joanne je mee in haar buitenlandse hardloopavonturen. Ze vertelt waar we naartoe moeten en wat haar allerfavorietste reis-en hardloopplekjes zijn.

HARDLOPEN IN HET BUITENLAND MET JOANNE
Hardlopen in het buitenland is dé perfecte manier om de omgeving te verkennen en snel te oriënteren. En omdat ik in het buitenland lekker wil genieten en niet op mijn eten wil letten vind ik het daarna altijd fijn even flink te zweten, haha.

Two Oceans Ultra Marathon, Kaapstad
Met stipt op nummer 1, Two Oceans Ultra Marathon. Freaking 56 kilometer maar wat een race. De sfeer, de mensen, de route, de bizarre afstand, en het bizarre parcours. De voorbereiding was extreem. Een duurloop van 42 kilometer, nog een duurloop van 45 kilometer, doordeweekse avonden waar ik makkelijk 25-30 km wegtikte en de ontelbare keren dat ik de Brienenoord op- en afgerend ben met 20 of 30 km in de benen. The next best thing in Rotterdam waar ik enigszins de bergen mee kon nabootsen. De cutt off time is 7 uur.  Ik deed er 6 uur en 48 minuten over. Ik kon daarna letterlijk niet meer op mijn benen staan. De spierpijn was surreal maar elke keer als ik eraan terugdenk, verschijnt er een grote glimlach op mijn gezicht. Een halve marathon is trouwens ook een optie maar de route is veel minder mooi. En Kaapstad alleen is al geweldig, de natuur, het eten and don’t get me started on the wine. En dat allemaal tegen hele fijne prijsjes.

Joanne: “Freaking 56 kilometer. Maar wat een race.”

San Francisco
De start van mijn Westcoast Roadtrip. Als je ooit in San Francisco bent, ren dan over de Golden Gate Bridge. Magisch. Het is maar 5 km heen en weer terug, dus vrij toegankelijk. En als je er toevallig in mei heen gaat, schrijf je dan in voor Bay to Breakers. 16km door deze fantastische stad waar iedereen verkleed is. Echt, je valt meer op als je geen bijzondere outfit aanhebt. En kijk niet raar op als je mannen voorbij ziet rennen met niks meer dan hardloopschoenen en een startnummer. Het lijkt wel of heel de stad aan deze race meedoet, rennend of wandelend. En wanneer je niet meedoet sta je langs de kant aan te moedigen, ook vaak in kostuum. Toppunt hier was dat ik door de Mario Brothers en The Princess werd aangemoedigd toen ze mijn Gameboy hoesje van mijn telefoon spotte haha.

lourunstheworld_runningtalk_joinmyroad_sanfran

Joanne: “Verkleed als Unicorn tijdens de Bay to Breakers.”

New York
Needless to say maar Central Park. De eerste dag ben je totally jetlagged en dus super vroeg wakker. Trek je schoenen aan en ren naar Central Park. Trust me, you’re not the only one. En maak op de terugweg even een stop bij Nike Town :-).

lourunstheworld_runningtalk_joinmyroad_newyork

Joanne: “Hardlopen door Central Park in New York.”

Van Parijs naar Versailles
Je start bij de Eiffeltoren en eindigt bij het paleis. Te gek! Wel flink wat hoogtemeters met kinderkopjes maar totally worth it. PS. Vergeet je doktersverklaring niet als je meedoet aan een wedstrijd. Zonder dat geen startnummer.

Joanne: "Van Parijs naar Versailles, te gek!"

Joanne: “Van Parijs naar Versailles, te gek!”

Madrid
Fantastische stad, maar je kunt me ook niet gelukkiger krijgen met sangria en calamaris to die for binnen handbereik. Loop een rondje in het Retiro Park en picknick daarna in de zon.

Barcelona
Nog zo’n fijne stad. Ik liep hier een 10 kilometer wedstrijd door de haven van Barcelona. Ook hier liep ik een PR dankzij mijn persoonlijke haas. Lees: mijn vriendin die me een paar uur daarvoor nog wijn en tapas aan het voeren was haha. Oeps, niet de allerbeste keuze! De race begint ‘s avonds en je loopt door een verlichte haven. Heel cool. Wel even goed zoeken op internet want het is een kleinschalige run met niet veel deelnemers (Cursa del Port de Barcelona).

Rome
Als je nog nooit in Rome bent geweest moet je hier zeker heen. Geweldige stad, eigenlijk meer een soort openluchtmuseum. En what better place for carb loading haha. Ik liep hier afgelopen zomer een halve Marathon. Deze race startte pas om 23.00. En maar goed ook want het was toen nog steeds 30 graden. Er stonden veel te weinig waterpunten (3 maar!) en je loopt helaas niet door het centrum. Ik zou wél naar Rome gaan maar deze race skippen. De marathon schijnt trouwens wel echt fantastisch te zijn. PS. Vergeet ook hier je doktersverklaring niet! Ze zijn hier strenger dan in Parijs. Je moet een medische test mét ECG kunnen voorleggen. Zonder dat geen startnummer.

Stockholm
Wat een coole stad is dit. De brunch-tentjes met de lekkerste Açaí bowls, poached eggs en de pancakes vliegen je hier ook om de oren. Met al dat eten moest er natuurlijk flink gesport worden. Wij deden mee aan de Tjejmilen 10 kilometer wedstrijd. Een vrouwenrace, dat vind ik dan altijd iets minder.  Maar wel perfect georganiseerd en je loopt door een natuurgebied. Zeker leuk om mee te pakken tijdens een stedentrip. Let wel op. De eerste drie kilometer zijn vlak maar de rest van het parcours is het heuvel op, heuvel af. Een echte kuitenbijter!

lourunstheworld_runningtalk_joinmyroad_stockholm

Joanne: “Kuitenbijters in Stockholm, maar wel tof.”

Van Azië naar Europa
Yes, you heard me. Ik liep van Azië naar Europa in Istanbul. Oké, het is maar één brug die de continenten verbindt maar toch. Je kan hier 8 kilometer wandelen of 10 kilometer, 16 kilometer of de hele Marathon rennen. Aanrader. En Istanbul is ook te gek. Misschien nu niet favo bestemming nummer 1, maar zeker een voor op het lijstje.

lourunstheworld_runningtalk_joinmyroad_istanbul

Joanne: “Van Europa naar Azië.”

The London Marathon
My oh my where to begin? Deze Marathon is te gek. Je kijkt je ogen uit want ook hier lopen veel lopers verkleed. Veelal voor het goede doel. Ik werd ingehaald door neushoorns, kamelen, etc. Je kan het zo gek niet verzinnen. En het publiek is te gek. En hoe vet is het om te lopen over The Tower Bridge, langs de Thames, de Big Ben en bij Buckingham Palace te finishen? One for the running bucket list for sure!

Joanne: "London Marathon is té gek!"

Joanne: “London Marathon is té gek!”

LA Marathon
Wederom, te gek. Je start in het Dodger Stadium en loopt over Rodeo Drive,  de Walk of Fame, langs het Hollywood Sign en finisht bij de Santa Monica pier. Het is wel knetterheet maar er staat gelukkig bij elke mile een waterpost. Er zit flink wat hoogteverschil in het parcours maar de laatste 5 kilometer ga je downhill de frisse zeebries tegemoet. Het publiek is hier trouwens insane. Plus, LA is echt een coole stad. Prima om je een weekje te vermaken of door te reizen naar al het andere moois wat California te bieden heeft.

Joanne: "Het publiek tijdens de LA Marathon was insane."

Joanne: “Het publiek tijdens de LA Marathon was insane.”

Las Vegas
Een rondje strip. Van New York naar Parijs naar Venetië. Je ziet het hier allemaal. Ik ben er inmiddels drie keer geweest and it never gets old. De Las Vegas Marathon staat nog op mijn wensenlijstje.

Valencia
Je kan hier 10 kilometer lopen of een hele Marathon. Ik liep hier onverwachts een PR op de 10 kilometer en moedigde daarna mijn vriendinnen aan die hun eerste marathon liepen. Diep respect. En hoe cool is het om aangemoedigd te worden in het Spaans? Vamos vamos campionas! En daarna natuurlijk de race te vieren met de nodige sangria en tapas.

De Eiger Trail
Wow wow wow. Een heel pittig parcours met ontelbare hoogtemeters maar wat een prachtige omgeving. Het is een trailrun door de bergen van Zwitserland. En die zijn niet misselijk. Je kan hier 16, 51 of 101 kilometer rennen. Ik vond de 16 kilometer al een behoorlijke challenge. Ik deed er bijna 3 uur over, maar het was het allemaal waard. Tip. Neem daarna een duik in een van de prachtige meren.

Joanne: "De Eiger Trail, wat een challenge..."

Joanne: “De Eiger Trail, wat een challenge…”

Transmongolië Express
Een van de meest bijzondere reizen die ik gemaakt heb. Put it on your list if it’s not already there. Van Moskou naar Beijing met de trein. Met mijn hardloopschoenen aan mijn backpack gebonden. Zo liep ik in Moskou, in de woestijn van Mongolië en rende ik een stukje over de Great Wall of China.

lourunstheworld_runningtalk_joinmyroad_mongolie

Joanne: “Hardlopen in Mongolië.”

Australië
Man, wat een challenge was het om hier te lopen. Zo bloody hot niet normaal. Ik was in training voor Afrika dus ik moest mijn kilometers wel maken. Er zat dus niets anders op dan twee keer een lange duurloop op de loopband te doen. Wat was ik blij toen we in Sydney aankwamen. Hier was het net iets cooler en kon ik op Manly Beach perfect langs het strand rennen. Hier staan namelijk ook genoeg waterpunten om even af te koelen.

Joanne: "Trainen voor de Two Oceans in Australië."

Joanne: “Trainen voor de Two Oceans in Australië.”

Zo, wat een lijst. En ze weet niet eens zeker of ze wel alles genoemd heeft. Ik ben stiekem wel een klein beetje jaloers. Er staan een heleboel plekjes op die zeer hoog op mijn hardloop-bucket-list staan.

HET KIEZEN VAN EEN ROUTE
Ik kijk vaak op Google Maps of ren naar een landmark. Zo rende ik in Parijs van de Arc de Triomph naar de Eiffeltoren. In Berlijn zocht ik een leuke route om van mijn hotel naar de Brandenburger Tor te rennen.

lourunstheworld_runningtalk_joinmyroad_berlijn

Joanne: “Ik zocht een route om vanuit mijn hotel naar de Brandenburger Tor te rennen.”

HARDLOOPWEDSTRIJDEN IN HET BUITENLAND
Ik vind het cool om in andere omgevingen te lopen, in andere culturen, met andere mensen. En het is altijd het perfecte excuus om er een stedentrip aan vast te plakken. Of soms een hele reis. Ik vind het altijd fijn om een race in het vooruitzicht te hebben, een doel om naartoe te werken.

DE HARDLOPEN-IN-HET-BUITENLAND-CHECKLIST VAN JOANNE

Meest bijzondere wedstrijd:
De Two Oceans Ultra Marathon in Kaapstad waar ik hierboven ook al over vertelde.

Stad op mijn hardloop-bucket-list:
Tokyo. Gewoon omdat Tokyo mij te gek lijkt. En het ligt op een continent dat ik — marathon-wise dan – nog niet heb afgevinkt

Het allermooiste hardloopplekje:
Two Oceans Ultra Marathon, Kaapstad.

Must do hardlooproute:
Hardlopen langs de skyline van Rotterdam. En nog beter de Marathon van Rotterdam. Het publiek is echt waanzinnig in Rotterdam en je loopt door de vetste stad van Nederland. De route is super, het publiek is super, het is een redelijk vlak parcours en het is in ons eigen land. Wat wil je nog meer?

lourunstheworld_runningtalk_joinmyroad_rotterdammarathon

Joanne: “De vetste marathon, in de vetste stad van Nederland? De Rotterdam Marathon.”

Hardloop-bucket-list wedstrijd:
Antarctica. En die staat al gepland. Wie wil er nou niet aangemoedigd worden door pinguïns? Plus, ik wil al zo lang naar dit continent, lijkt me onvergetelijk.

Mooiste, spannendste, gekste, engste, grappigste hardloopverhaal:
Ik val in herhaling maar mijn mooiste ervaring was na 56 kilometer, binnen de tijd, over de finish komen in Kaapstad. Oké, een grappige anekdote. Na 42 kilometer moet je Constantia Nek op, een klim van 4 kilometer. Eenmaal boven stond mijn vriend mij aan te moedigen: “Ja het gaat goed, je ziet er goed uit! Come on!”. Na de finish vertelde hij me dat ik er niet uitzag, dat hij dacht dat ik ieder moment neer zou vallen maar dat hij dat natuurlijk niet kon zeggen op dat moment, haha.

lourunstheworld_runningtalk_joinmyroad_kaapstad

Joanne: “Om mij aan te moedigen zei mijn vriend dat ik er nog goed uitzag, maar dat meende hij eigenlijk niet…”

Mijn ultieme hardloopdroom:
Yup, op ieder continent een marathon lopen. Ik heb nu 3 continenten gehad (Europa, Afrika, Noord Amerika), nummer 4 staat gepland (Antarctica 2019) en volgend jaar wil ik een marathon lopen in Zuid Amerika. Ik heb mijn oog laten vallen op Lima, Peru. Om daarna uiterlijk door dit prachtige land te reizen.

En dan nu Joanne’s do’s en don’ts voor hardlopen in het buitenland.

DO’s
Zorg dat je altijd je telefoon bij je hebt, voor noodgevallen en niet te vergeten, Google Maps (life saver!). Laad dus van tevoren ook even de kaart in Google Maps. Neem ook altijd wat cash mee zodat je wat te drinken of eten kan kopen als het nodig is of een taxi terug kan nemen als er iets gebeurd.

DON’ts
Ga niet in het donker lopen en besef je altijd goed in welk land je bent. Gebruik altijd je gezonde verstand!

The end. 

Volg Joanne’s reisavonturen en natuurlijk haar weg naar Antarctica via Join My Road.

Lou

Lou houdt van reizen, hardlopen én schrijven. En het liefst allemaal tegelijk. Zo vaak, als haar 24 vakantiedagen het toelaten, probeert ze te reizen. Ze droomt dan ook over het ontdekken van de wereld op haar hardloopschoenen.

Geen reacties

Plaats een reactie