Background Image

Met de billen bloot

Metdebillenbloot

Heel soms dan gaat het even niet zoals ik het zou willen. Ik vind hardlopen het allerleukste dat er is. En het komt niet zo heel vaak voor dat ik geen zin heb om mijn hardloopschoenen onder te binden. Afgelopen weken, net na mijn halve marathon, was dit wel even anders. Het was slecht weer, ik was moe en ik het ‘liep’ letterlijk niet zo lekker. De druk die ik mijzelf oplegde voor die halve marathon was iets te groot geweest. Ik moest en zou die beoogde tijd halen. Nou, die tijd haalde ik — maar daarna ging het lichtje even uit. Wat als rennen voor heel even geen zin meer heeft? Wat dan? Dan ga je met de billen bloot.

Die halve marathon was me niet in de koude kleren gaan zitten. Ik had geen energie en niet altijd een al te best humeur — en die winterse buien waar ik regelmatig door heen moest fietsen hielpen ook niet mee. Ik had ook geen inspiratie om te schrijven, misschien omdat ik alleen maar wilde slapen. Na drie trainingen te moeten staken omdat ik niet mee kon komen door de pijn in mijn knie en mijn linkerbovenbeen was de maat vol. Voorafgaande duurlopen gingen ook niet echt meer goed en ik verlangde naar energiek en pijnvrij hardlopen. Ik ging gewoon braaf 3 tot 4 keer per week hardlopen. Tegen beter weten in. Want ik wist diep van binnen wel dat het niet goed zat. Toch bleef ik doorgaan. Totdat, op mijn verjaardag notabene — Happy Birthday Lou, ik ook weer gewoon ging hardlopen met een pijnlijke knie. Dit was natuurlijk super dom.

Ik kan altijd zo goed vertellen over hardlopen en andere mensen zeggen dat een dagje rust niet erg is. Maar zelf rust nemen? Nee, dat komt in mijn woordenboek niet voor. Ik verlangde gewoon naar genieten van het lopen, zoals ik dat 9 van de 10 keer doe. Mijn verjaardag was een beetje de druppel die de emmer deed overlopen. Ik moest en zou wat doen, want als ik zo doorging, dan zou mijn knie het misschien wel helemaal begeven en zou ik nog langer niet kunnen hardlopen. En niet hardlopen is geen optie. Door mijn hoofd spookte alweer snel allemaal doemscenario’s.

En nu? Ik moest letterlijk met de billen bloot bij de fysiotherapeut. Die constateerde dat mijn bilspieren niet sterk genoeg zijn. Ik moet dus in de sportschool aan de bak met oefeningen voor mijn billen. Naast oefeningen voor mijn spieren heb ik nu ook één dry-needling behandeling gehad en er volgen er nog meer (nog vaker met de billen bloot — yeah). Ik mag van de fysiotherapeut niet al te lange afstanden lopen omdat té lang dezelfde looppas niet goed is voor mijn knieën. Ik begrijp nie helemaal waarom dit is. De volgende keer ga ik dat nog een keertje navragen. Maar ik ren liever iets minder lange afstanden dan helemaal niet hardlopen.

Met de billen bloot gaan was het beste wat ik de afgelopen weken heb kunnen doen. Figuurlijk met de billen bloot gaan vind ik misschien nog enger dan écht. Maar het helpt wel. Door de fysiotherapeut en mijn oefeningen heb ik er weer vertrouwen in en loop ik weer met plezier buiten. Ik ben er nog lang niet, want het versterken van mijn bilspieren kan nog wel een tijdje duren. Ik loop tot ongeveer 5 kilometer zonder ergens last van te hebben. Daarna voel ik  mijn linkerbeen en -knie een beetje. Maar het is geen pijn. Ik geniet van mijn rondjes in de buitenlucht, want hardlopen is toch het fijnste dat er is. Voor mij is het ultieme vrijheid!

Ik vind het soms lastig, maar rust nemen help echt! Zelf neem ik het ook niet vaak. Maar ik probeer sinds kort eerder naar bed te gaan en ook echt soms niets te doen. Gewoon op de bank met mijn nieuwe verslaving Modern Family en even niets doen. Lastig! Maja, het is echt waar wat ze zeggen: rust en slaap zijn misschien wel het beste medicijn dat er bestaat. En het komt altijd wel weer goed. Iedereen heeft weleens wat mindere dagen.

Lou

Lou houdt van reizen, hardlopen én schrijven. En het liefst allemaal tegelijk. Zo vaak, als haar 24 vakantiedagen het toelaten, probeert ze te reizen. Ze droomt dan ook over het ontdekken van de wereld op haar hardloopschoenen.

1 Comment
  • Jan

    Succes Marlou met weer herstellen & langzaam aan weer topfit zijn! !! Komt allemaal weer goed 😉 Thumbs up!!

    10 mei 2016 at 13:10 Beantwoorden

Plaats een reactie