Background Image

Londen: ooit loop ik hier de marathon

Londen, de stad waar ik al twee keer eerder was. Maar nog nooit mét hardloopschoenen. In augustus was het voor het eerst dat ik deze gigantische stad al hardlopend mocht ontdekken. Ook nog eens tijdens de WK atletiek. Dafne Schippers werd wereldkampioen op de 200 meter toen ik aan een glas wijn zat. Helaas heb ik de WK niet kunnen bezoeken. Ik kwam er te laat achter dat ik in dezelfde tijd in Londen zou zijn. Oeps. Wel heb ik tijdens mijn rondje langs de Thames River verschillende atleten zien trainen, inclusief snelwandelaars. En die gaan echt snel, kan ik je vertellen! Heel grappig om er opeens een stuk of vijf achter elkaar te zien. Dat zie je tijdens een rondje hardlopen niet zo vaak. Zeker niet in Breda.

Omdat ik al bekend was met de stad en haar toeristische trekpleisters, had ik des te meer tijd om te hardlopen. Al moet ik eerlijk zeggen dat ik nog steeds te weinig tijd had om alle hardloopmogelijkheden in Londen te ontdekken. Een goede reden om nog een keertje terug te gaan. Heel fijn dat er twee hele goede vrienden wonen, maar dat terzijde.

Stel, je hebt zin in een stedentripje in de herfst, denk dan eens aan Londen. Je bent er zo, het is een mooie stad, het Britse accent is fantastisch en je kunt er heel leuk hardlopen. Het is wel wat prijzig, dus neem een dikke portemonnee mee.

Oh ja, in Engeland rijden ze natuurlijk links. Handig om te weten als je vol enthousiasme een drukke straat oversteekt. Want druk is het er ook. Zoals in elke grote stad geldt: ga op tijd weg om te kunnen genieten van een wat rustiger rondje. En om niet met duizend anderen op de foto te staan.

Hang de toerist uit

Het fijne aan Londen (en aan veel grote steden) is dat er een grote rivier door de stad loopt. Vaak zijn deze heel geschikt om te hardlopen. De weg er naast dan. Zo ook in Londen. De Thames River is perfect voor een rustige duurloop met een heleboel highlights. Je slaat twee vliegen in één klap. Ga vroeg op pad en je hebt een fantastisch uitzicht op de Tower Bridge, Tower of London, London Eye, Big Ben en de Millenium Bridge, met uitzicht op de koepel van de St. Paul’s Cathedral. Je hebt zo al ontzettend veel trekpleisters gezien, terwijl je lekker aan het lopen bent. Hopelijk is het ook een beetje mooi weer. Ik had geluk, het zonnetje scheen heerlijk en een Chinees (zonder iPad!) wilde een foto maken. Ik kwam net iets te laat waardoor het heel druk was. Niet iedereen was blij met mij als hardloopster. De meeste diehard toeristen lopen niet echt door en staan niet te wachten op een zwetende hardloper die vraagt of ze even aan de kant willen gaan.

Niet iedereen was blij met mij als hardlopende toerist

De koning te rijk

Start je rondje bij metrostation Westminster, zeg ‘hello’ tegen de Big Ben en loop dan naar St. James Park, voor een koninklijk rondje. Als je door dit kleine park loopt, loop je bijna recht tegen Buckingham Palace aan. Toen ik er was, waren ze aan het opbouwen voor de WK-finale snelwandelen. Precies daar waar normaal ook de finish van de London Marathon is. The Mall, de straat voor het paleis, waar normaal auto’s rijden, was afgezet en zag er met de Britse vlaggen indrukwekkend uit. Ik kan mij helemaal voorstellen dat het magisch is om hier te finishen. Ter plekke besloot ik dat ik hier ooit voor ‘t echie wil lopen. Nu ging ik alleen voor de foto, stiekem het parcours op. Na mijn ‘fotoshoot’ ging ik via Green Park door naar Hyde Park. Een rondje door het grootste ‘royal’ en meest bekende park van Londen is voor ons hardlopers echt een must.

Ik besloot dat ik hier ook ooit de marathon wil lopen

Tijdzones & heuvels

In de stad is het nogal vlak en druk. Mocht je toch zin hebben in een wat heftiger rondje? Dan kun je naar Greenwich Park of Primrose Hill gaan. Dit zijn twee parken met wat heuvels. Vooral Greenwich moet heel leuk zijn. Dat heb ik mij laten vertellen door locals en niet-locals. Ik had helaas geen tijd om het zelf te ontdekken, maar als ik terugga, dan is het eerste rondje dat ik loop in Greenwich Park. Het is er wat rustiger (behalve op de plek van de nulmediriaan) en je hebt een fantastisch uitzicht over de stad. Ook bij Primrose Hill heb je mooi uitzicht over de stad en de heuvel zelf is een aardige kuitenbijter. Ik vond het wandelend al pittig.

Je hebt een fantastisch uitzicht over de stad

PS. Ik schreef dit artikel voor de zomereditie van SPRINT Magazine. De online variant, inclusief meer foto’s, lees je hier.

Lou

Lou houdt van reizen, hardlopen én schrijven. En het liefst allemaal tegelijk. Zo vaak, als haar 24 vakantiedagen het toelaten, probeert ze te reizen. Ze droomt dan ook over het ontdekken van de wereld op haar hardloopschoenen.

Geen reacties

Plaats een reactie