Background Image

Heb je al een nieuw hardloopdoel, Lou?

Hardloopplan
Sinds een paar weken loop ik weer wat langere afstanden. Ook stijgen het aantal kilometers per week weer. Ik vind het heerlijk. Waar ik voor loop? Dat is een vraag die mij de laatste tijd veel gesteld is. Na de marathon ging ik al snel weer heel erg fanatiek trainen. Totdat ik 2 weken later meedeed aan Mud Masters (ja een obtacle run ja!), een heel slecht idee. Daarna lag ik er met een knie-, billen- / heupblessure een aantal weken vanaf. Nu loop ik weer. Best wel veel. Een heleboel rondjes door mijn favoriete bos, op 2 kilometer van mijn huis. Ik begrijp de vraag dus wel. Ik stelde ‘m mijzelf de laatste tijd ook vaker.

Gisteren liep ik samen met twee hardloopvrienden een rondje van 17 kilometer. Ik had het zwaar. Die mannen gingen voor een zondagochtend iets te hard. Voor mij althans. Zij gingen als een speer. Superfit van hun vorige marathon hebben ze nu weer een nieuw marathondoel voor ogen. En ze gaan goed de voorbereiding in. En jij dan, Lou? Nou, dat zal ik je vertellen. Ik heb geen plan Geen nieuw hardloopdoel? Nee, eigenlijk niet. 

En weet je wat het mooie is. Even geen plan, geen hele hoge eisen aan jezelf stellen, geen tijds- of afstandsdoel. Alleen maar hardlopen, omdat het fijn is, omdat je daar zin in hebt, werkt heel rustgevend. Natuurlijk ben ik stiekem wel weer aan het dromen over een nieuw doel. Maar ik kan daar nog niets over zeggen omdat ik er zelf nog niet uit ben. En eigenlijk vind ik dat voor nu wel even prima. Ik loop pijnloos, geniet van de kilometers die ik maak (niet allemaal natuurlijk, maar hé wie heeft er altijd zin?!) en ik weet zeker dat er vanzelf wel weer wat moois op mijn pad komt. Vaak komt dat juist als je geen verwachtingen heb. Dus voor nu loop ik simpelweg zonder plan. Als je dan dan een training overslaat omdat je spontaan (iets teveel) biertjes met collega’s gaat drinken vanwege het mooi weer, dan is dan ook oké.

Je moet hardlopen omdat je het leuk vindt en omdat je ervan geniet. En eigenlijk vind ik dat misschien nog wel het belangrijkste van hardlopen. Ik ben van mening dat je het dan veel beter volhoudt en dat dat beoogde doel dan vanzelf komt. Misschien gaat het dan nog wel makkelijker dan dat je er té hard je best voor doet. Want weet je waarom ik 3,4 of soms zelf 5 keer per week mijn hardloopschoenen aantrek? Omdat ik het oprecht leuk vind, ik er mijn energie in kwijt kan, mijn gedachtes kan ordenen en ik mij na een rondje lopen bijna altijd beter voel. Tenzij je kampt met een hele vervelende blessure. Dan kan lopen ook heel frustrerend zijn. Maar dat is weer een heel ander verhaal.

Dus heb je soms even geen plan, doel of überhaupt geen zin? Laat het gaan. Trek wel je hardloopschoenen aan en geniet van je omgeving zonder jezelf een heleboel druk op te leggen. Dan krijg je vanzelf weer energie en komt dat doel ook wel weer. Mocht dat ook niet lukken, dan laat ik je op een mooie zomerdag mijn geliefde Mastbos zien. Dan krijg je vanzelf weer zin. Wel op hardloopschoenen natuurlijk. 

Soms is even hardlopen zonder plan, juist hét perfecte plan.

PS. Wat ook leuk is? lourunstheworld.com staat in de zomereditie van Runner’s World. Dat vind ik echt heel erg leuk. Mijn hardloopschoenen hebben namelijk al lang geen voet meer op buitenlandse bodem gezet. Hoe jammer ik dat ook vind. Als ik dan naar die foto’s kijk, dan denk ik weer even terug aan alle mooie plekken waar ik ooit ben geweest. En dat zijn er best wel wat. Nóg leuker! Er zijn vliegtickets geboekt. Dus er komen binnenkort weer hardlopende gloednieuwe hardlopende reisverhalen aan.

Tot snel! X

Lou

Lou houdt van reizen, hardlopen én schrijven. En het liefst allemaal tegelijk. Zo vaak, als haar 24 vakantiedagen het toelaten, probeert ze te reizen. Ze droomt dan ook over het ontdekken van de wereld op haar hardloopschoenen.

Geen reacties

Plaats een reactie