Background Image

De hipste reis- en hardloopsteden voor 2017

De reisbijbel, alias de Lonely Planet, heeft gesproken. Zij publiceerde een lijstje met dé tien steden die je in 2017 zou moeten bezoeken. Eentje heb ik al mogen bezoeken en de andere ga ik zeer binnenkort ontdekken. Ook staan er een aantal steden op die niet direct op mijn lijstje stonden. Maar nu ik ze wat beter bestudeerd heb, zou ik deze best willen bezoeken volgend jaar. En natuurlijk om een rondje te lopen. Benieuwd? Dit zijn de hipste reis- en hardloopsteden voor 2017. Ik heb er voor het gemak hardloopsteden van gemaakt.

1. Bordeaux, France
Op nummer 1 staat Bordeaux in Frankrijk. Zelf heb ik niet zoveel ervaring met Frankrijk. Op Parijs na dan. Maar als ik de Lonely Planet moet geloven, dan wordt het de hoogste tijd om een tripje hier naartoe te plannen. Want ‘sleeping beauty’ Bordeaux is wakker geworden. En vanuit Parijs ben je er met een supersnelle treinverbinding (klaar midden 2017) binnen twee uurtjes. Bordeaux is volgens de Lonely Planet expert een fantastische stad om haar mooie architectuur, gastronomie (yum, goed eten) en state-of-the-art wine-lovers’ experience. Klinkt goed toch? Ik denk dat ik mij hier wel zou vermaken.

2. Kaapstad, Zuid Afrika
Deze stad ga ik zeer binnenkort zelf ontdekken. Ik heb er echt mega veel zin in, want ik hoor alleen maar goede verhalen. Echt alleen maar goede verhalen. De locals moeten mega relax, hip and arty zijn, het eten zou fantastisch zijn, de wijnstreken zouden betoveren (of dat door de wijn komt…) en de indrukkendwekkende bezienswaardigheden maken dat je deze stad nooit meer wilt verlaten. En natuurlijk de Afrikaanse cultuur. Maar ook de heftige geschiedenis en townships mogen niet worden vergeten. Want hoe leuk en mooi Kaapstad ook mag zijn. Ook deze, minder leuke dingen, horen erbij. Iets waar wij als rijke westerse mensen nog een heleboel van kunnen leren.

kaapstad

© Gary Latham / Lonely Planet

3. Los Angeles, USA
Wat kan ik — ik ben niet de Lonely Planet expert — over Los Angeles zeggen. Het heeft nooit heel erg hoog op mijn lijstje gestaan. Dat komt meer door het hoge superster- en oppervlakkige-gehalte. Maar steeds meer mensen vinden de stad om haar cultuur en haar duurzame karakter. Het is niet langer alleen maar een zon, zee, strand en celebrity stad. Ik ben benieuwd. Ik zou best een rondje langs de beroemde stranden willen maken tijdens een road trip langs de Westkust van Amerika.

los-angeles

© Mike Johansen / Captured on Samsung Galaxy S7 / S7 edge

4. Merida, Mexico
Mexico. Ja, daar zou ik heel graag nog een keertje naartoe gaan. Midden- en Zuid-Amerika staan echt heel erg hoog op mijn lijstje. Heel hoog. Vooral voor de cultuur. Ik houd ervan om mij onder te dompelen in een compleet andere wereld. Mérida moet, zoals geen andere stad in de Yucatán Peninsula regio, ontzettend veel te bieden heb op het culturele vlak. Er zijn dagelijks verscheidene live optredens, kunsttentoonstellingen, dansvoorstellingen en de culinaire scene is nog heter dan een Habanero peper. Aldus Lonely Planet. Dit jaar is de stad zelfs bekroond tot Amerikaanse Hoofdstad van Cultuur. Als bezoeker kun ontzettend veel extravagante culturele hoogtepunten verwachten. Er worden gedurende 2017 een heleboel culture evenementen georganiseerd. Dus als Mexico op je reislijstje stond. Dan zou ik zeggen, boek een ticket voor 2017. En vertel mij hoe het was. Nog een heel fijn weetje. De ‘White City’ is vernoemd tot veiligste stad van Mexico. Ook niet geheel onbelangrijk.

merida

© Cliff Wilkinson / Captured on Samsung Galaxy S7 / S7 edge

5. Ohrid, Macedonië
Macedonië is niet meteen een land waaraan je denkt als je weer een tripje gaat maken. Toch maar eens gaan doen. Want Ohrid, biedt een legio aan mogelijkheden. Het uitzicht op het blauwer dan blauwe water van het het gelijknamige meer is heel erg mooi. En is het beste te bezichtigen vanuit een bootje. Je kijkt dan uit op eeuwenoude kerken (Ohrid zegt er 365 kerken te hebben gehad) en op de torentjes van het Car Samoil’s Kasteel. Van Macedonië’s meest gelovige stad, naar de meest populaire vakantiebestemming. De stad heeft de beste stranden van het land. En de nieuwe ontwikkelingen om de oevers van het meer op te knappen, zullen ervoor zorgen dat er steeds meer toeristen deze kant optrekken. Dus nú is je tijd om naar Macedonië te gaan. Voordat het het helemaal bol staat van de toeristen.

ohrid

© Ivan Vukelic / Getty Images

6. Pistoria, Italië
Italië is altijd goed. Lekker eten, lekkere wijn en heerlijke stadjes, dorpjes en natuur. Zo ook Pistoria. Dat ook wel ‘Klein Florence’ wordt genoemd vanwege haar kunst en architectuur. Alleen — nu nog — zonder de lading aan toeristen die Florence bezoeken. Al gaat dit volgend jaar waarschijnlijk veranderen. Want Pistoria heeft de titel Culturele Hoofdstad bemachtigd.

pistoria

© Emma Sparks / Captured on Samsung Galaxy S7 / S7 edge

7. Seoul, Zuid Korea
Al een decennia lang is Seoul bezig om een groenere en aantrekkelijkere stad te worden. En dat lukt inmiddels aardig. Projecten als Cheonggyecheon, waar ze een oude snelweg afgebroken hebben en daarvoor in de plaats een groot park en waterweg hebben gebouwd. Eind 2017 verwacht de stad de Seoul Skygarden te openen. De oude snelweg die hiervoor gebruikt wordt, wordt een platform met hierop bomen, planten, bloemen en struiken om zo een arboretum met locale species te creëren. Het contrast tussen de drukke stad en het grote park en de Skygarden lijken mij een fantastische plek om hardlopend te ontdekken.

seoul

© ESB Professional / Shutterstock

8. Lissabon, Portugal
Dat Lissabon in dit lijstje staat, vind ik niet vreemd. Echt een heerlijk stad voor een stedentrip in het voorjaar. De authentieke stad, de lieve mensen, de architectuur, het eten, de wijn en het strand op nog geen half uurtje afstand. Dat maakt het een heerlijke stad om een paar dagen te vertoeven. Je verdwaalt tussen de smalle steegjes en trappetjes in de oude wijken Bairre Alto en Alfama, terwijl je de leukste kleine restaurantjes tegenkomt. Check de leukste hardlooproutes in Lissabon hier.

lissabon

© James Kay / Captured on Samsung Galaxy S7 / S7 edge

9. Moskou, Rusland
Moskou. Deze stad staat al lang op mijn lijstje. Ik ben heel erg benieuwd naar de Russische cultuur. Maar het is er nog nooit van gekomen. Rusland host een paar belangrijke voetbalwedstrijden en toernooien de komende jaren. De stad zal er dan ook alles aan doen om er goed op te staan. Het nieuwe Ramenskoye vliegveld en een nieuwe metrolijn moeten de toegankelijkheid van de stad nog beter maken. Daarnaast wordt er hard gewerkt aan nieuwe blockbuster attractie. Het lijkt mij heerlijk lopen, zo langs dat water. Ik krijg meteen zin. Jij ook?

moskou

© Catarina Belova / Shutterstock

10. Portland – Oregon, USA
Portland is Amerika’s stad van de toekomst. Een vriendelijke, duurzame and ethische plek die het goede leven en vrijetijdsbesteding prefereert boven ambitie en hebzucht. Klinkt goed toch? Ik zou ook best een rondje willen lopen langs de Willamette rivier, met de skyline van de stad als mijn uitzicht. Op 21 augustus 2017 vindt een gedeelte van de Solar Eclipse plaats in Portland. Heel bijzonder.

portland

© Mike Johansen / Captured on Samsung Galaxy S7 / S7 edge

Dit was het lijstje met de hipste reis- en hardloopsteden voor 2017.  Je weet nu wat er hoog op mijn hardloop- en reislijstje voor 2017 staat. Welke van deze tien steden zou jij kiezen? 

Bron: Lonely Planet

Lou

Lou houdt van reizen, hardlopen én schrijven. En het liefst allemaal tegelijk. Zo vaak, als haar 24 vakantiedagen het toelaten, probeert ze te reizen. Ze droomt dan ook over het ontdekken van de wereld op haar hardloopschoenen.

Geen reacties

Plaats een reactie